Hakiki Balın Farkı
İnsan sağlığı için faydalı olan gerçek bal; vitamin, enzim, aminoasit, şeker oranı bakımından çok zengin ve tat bakımından da farklı özelliklere sahiptir.
İşçi arılar, çiçeklerden topladığı nektarı bal üretimini gerçekleştirdiği midesinde özel bir enzimle karıştırmaktadır. Daha sonra bu enzimi kovandaki işçi arılara nakletmektedir. Peteklere doldurulan balın su miktarı azalınca ortaya gerçek bal çıkmaktadır.
Analiz İşlemi
Satın aldığınız balın şekerlenmesi, donması, tadının keskin olması, rengini açık veya koyu olması, gerçek ya da sahte olduğunu göstermez. Kokusu olan veya olmayan bir balın gerçek olduğunu anlamanın tek yolu analiz işlemidir.
Resmi prosedüre uygun şekilde yapılması gereken analiz işlemleri, üretim öncesinde zorunludur.
Gıda mühendisi, kimyager ve kimya teknikeri tarafından gerçekleştirilen analiz işlemleri, balın gerçek yüzünü ortaya çıkarmaktadır. 70 adet analiz işlemi yapılmaktadır ve bu analiz işleminin ilk aşamasında ticari glikoz olup olmadığı anlaşılmaktadır. Sakkaroz miktarı, prolin miktarı, glikoz ve fruktoz miktarı, bu analizle anlaşılmaktadır.
Analizle Baldaki Yabancı Maddeler Tespit Edilmektedir
Analiz işlemi ile birlikte arılarda bitki ilacı veya zirai ilaç kalıntısının olup olmadığı anlaşılmaktadır. Zararlı ilaç kalıntıları insan sağlığı için son derece zararlıdır. Ayrıca arının şekerle beslenip beslenmediği de ortaya çıkmaktadır. Bu anlizler sonucunda bakır, kadmiyum, çinko ve kurşun gibi metallerin olup olmadığı da belirlenmektedir.
Balın gerçek olup olmadığını kesin bir şekilde anlamak için bal analizinin yapılması gerekir. Markalı ballar analiz edilmektedir fakat açık satılan ballar analiz edilememektedir. Bu nedenle açık satılan balların güvenilirliği sorgulanmaktadır. Arıcılık sektöründe hileli üretim yöntemleri, bu sektör için ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.