Online Mağaza
Anavarza Bal
Online Mağaza
Kestane Balı (Acı Bal)
Kestane Balı (Acı Bal)

Kestane Balı (Acı Bal)

 

Çiçek nektarı toplayarak bal yapan arılar, enzimler sayesinde nektarları özel bal midesinde bala dönüştürür. Arıların iki midesi vardır. Birisini bal üretmek için, diğerini yaşamını devam ettirmek için kullanır. Bal yapmak için yaratılan bal midesi, özel bir enzime sahiptir.

 

Kestane Balı Nedir?

 

Yaz mevsiminde Haziran ayı başında kestane çiçeklerinin açması ile birlikte arılar kestane çiçeklerinden nektar toplamaya başlar. Bu nektarları bal midesinde bala dönüştüren arılar, kovandaki işçi arılara depoladıkları balı aktarır. Kovandaki işçi arılar da peteklere kestane balını doldurur.

 

Kestane Balının Genel Özellikleri

 

Çiçek balına kıyasla kestane balı, renk ve tat bakımından farklı özelliklere sahiptir. Kestane balının genel özellikleri şu şekildedir:

 

  • Koyu bir kıvama sahip olan kestane balı daha keskin bir tada sahiptir.
  • Halk arasında acı bal olarak tanımlanmaktadır. İbn-i Sina eserlerinde acı baldan bahsetmektedir.
  • Kestane balı, kestane çiçeğinin nektarlarının arılar tarafından toplanmasıyla elde edildiği için, balda kestane kokusu açık bir şekilde hissedilmektedir.

 

Kestane Balının İçeriği

Kestane ve Çiçek Ballarının Antioksidan ve Antimikrobiyal Yönden Karşılaştırılması

Karadeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Kimya Bölümü üyeleri (Zehra Can, Ali Osman Sarıkaya, Şengül Karaoğlu, Celal Duran, Sevgi Kolaylı, Murat Küçük ve Esra Ulusoy) Kestane ve Çiçek Ballarının Antioksidan ve Antimikrobiyal Yönden Karşılaştırılması tezinde kestane balı hakkında yaptığı araştırmanın ardından kestane balını şu şekilde tanımlamaktadır:

 

  1. Antioksidan-antimikrobiyal yönden yapılan karşılaştırmada, kestane balının polifenolik (mikro besinler) bakımdan en zengin bal olduğunu kanıtlamıştır.
  2. Bayburt yaylasından alınan bal örnekleri incelendiğinde Antioksidan-Antimikrobiyal açıdan çiçek balına göre aktivitesi oldukça yüksektir.
  3. Kestane balındaki toplam antioksidan miktarı, çiçek balına nazaran % 60 daha fazladır.
  4. Çinko, demir ve bakır gibi mineraller kestane balında daha fazladır. Ağır bir baldır. Bu nedenle tüketim esnasında dikkatli olunmalıdır.