Sıvı altın olarak isimlendirilen bal, yüzyıllardır insanlar tarafından besin maddesi olarak tüketiliyor. Selanik Aristo Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Profesörü Thrasyvoulou’nun 1984 yılında yaptığı araştırmada balın içerisinde yüksek miktarda mineral bulunduğu anlaşılmıştır. Bu minerallerin, balı besleyici bir besin maddesine dönüştürdüğünü ifade eden Bladenopoulou'nun savını Çek Cumhuriyeti Yaşam Bilim Üniversitesi Kimya Bölümü Profesörü Lachman da desteklemiştir.
Lachman'ın 2007 yılında yaptığı araştırmada balın içerisinde çinko, manganez, bor, magnezyum ve alüminyum gibi maddeler bulundu. Tüm bu mineraller balın çok değerli ve önemli bir besin maddesi olduğunu açıklarken ayrıca içinde kalsiyum bulunması bu değeri daha fazla artırıyor.
Bal Çeşitleri Nelerdir?
Ülkemizde dört mevsim yaşanması, bölgeler arası farklı coğrafi özelliklerin olması bitki florasının ülkemizde dünyayla kıyaslandığında daha zengin olmasını sağlıyor. Dört mevsim iklim yaşanan coğrafyalarda bitki florası çok geniştir. Bu durum Türkiye'nin bitki örtüsünün zenginliğini artırıyor. Bu sayede de bal çeşitleri de zenginleşiyor ve kahvaltı sofralarımızda lezzetli ballar yer alıyor. Bir balın içerisinde ne kadar fazla çiçeğin nektarı bulunursa balın lezzeti de o kadar fazla olur.
Türkiye’de
Teknik olarak bir balın içerisindeki tek bir çiçek türüne ait polen sayısı belirli bir yüzdeniz üzerinde olursa o bal o çiçeğin ismiyle isimlendirilebilir. Dünyada monoflora bal çeşitleri yaygın olarak tüketiciler tarafından bilinmekte ve tüketilmektedir. Monoflora ballar çiçek balına göre daha az miktarda elde edilir. Bu nedenler bu ballar yaygın olarak satılamaz. Anavarza Bal bu tür monoflora ballarını tüketicilerle buluşturmak için balgurmesi.com adresinden monoflora ballarını tüketicileriyle yılın belirli dönemlerinde buluşturmaktadır.
Doğal Balın Faydaları
Doğal balın faydaları hakkında birçok bilimsel ve klinik çalışma sonucunda elde edilen bulgular olsa da, Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği kapsamında doğal balın faydalarından bahsetmek mümkün değildir. Ancak doğal balın faydalarıyla ilgili yerli ve yabancı üniversiteler tarafından hazırlanmış birçok bilimsel makaleye rastlamak mümkündür.
Doğal Bal Kristalleşir Mi?
Doğru bilinen yanlışlardan birisi de balın şekerlenmesinin balın güvenilirliğini sorgulatması ya da halk arasında söylendiği gibi onun sahte bal olduğu düşüncesini yaratmasıdır. Balın şekerlenmesi onun doğal olmadığını göstermez. Tam tersine doğal olan balda şekerlenme daha görülmektedir. Balın çeşidi ne olursa olsun doğal bal şekerlenir. Doğal bal beklediği zaman kristalleşir. Daha detaylı bilgi almak için “Bal Şekerlenir Mi?” başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz. Bal uygun şartlarda ve içerisine su gibi yabancı bir madde eklenmediği zaman hiçbir şekilde bozulmadığı için bu şekilde de tüketilmesi mümkündür. Kristalleşen balı benmari yöntemi ile düşük sıcaklıkta ısıtarak tekrar eski haline getirebilirsiniz.
Doğal Balın Lezzeti
Maeda'nın 1962 yılında yaptığı araştırma sonucuna göre balın tadı, içeriğindeki bileşenlerden dolayı tatlıdır. Araştırmaya göre bal içerisinde bulunan prolin seviyesi ile birlikte şeker ve glukonik asit seviyesi balın tadını etkiler. Bal içerisinde bulunan organik bileşenler hem kokuyu hem de balın aromasını değiştirir.
Doğal Balın İçeriğinde Neler Var?
Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden mezun, bal konusunda bağımsız analist ve danışman olarak görev yapan Dr. Jonathan White'ın 1979 yılında yaptığı araştırmaya göre balın içinde iki yüz adet farklı madde bulunur. Bu maddelerin içinde en büyük pay arıların çiçeklerden elde ettiği doğal şekerindir. Daha sonra su, organik asitler, proteinler, yağlar, mineral ve tuzlar bulunur. C vitamini, balmumu ve laktonlar bakımından da zengin olan bal, White'a göre arıların konduğu bitkilerin içeriği, balların da birbirinden farklı olmasına neden olur. İklim koşulları ve çevresel faktörler de balın kokusunu ve aromasını değiştiren etkenler arasındadır.
https://www.libraries.psu.edu/findingaids/724.htm
Balın Coğrafyasının Belirlenmesi
Bal içerisinde bulunan bileşenler, balın hangi coğrafyadan geldiği hakkında ipucu verebilir. Bileşenlerin bulunma oranlarına göre balın nereden geldiği belirlenebiliyor. Coğrafi farklılıklara göre bileşenlerden bazıları baskın, bazılarıysa eser miktarda olabilir. Coğrafi farklılıklar çiçek türünün belirli bölgelerde endemik olarak yetişebilmesini sağlar. Bu nedenle balın çiçek türünün tespiti coğrafya tespitinde önemli bir kriterdir. Bunun için gelişmiş laboratuvarlarda polen analizi yapılabilmektedir. Anavarza Bal’ın bu konuda oluşturduğu dünyanın en gelişmiş 10 laboratuvarından birisi olan ARI laboratuvarları bu analizlerin tamamını yapabilecek donanıma sahiptir.
Anavarza Bal, her sene tesise kabul ettiği balların içerisinde bulunan bileşenlerin (su, fosfor, polen sayısı, potasyum, bakır, kalsiyum, demir, silisyum vb.) oranlarının takibini yaparak Türkiye’nin Polen Haritası’nı çıkartıyor. Bu sayede her sene Türkiye’nin bitki örtüsündeki değişimi de takip edebiliyor.